c

Spoločnosti Skanska rastú tržby i počet developerských projektov

Tlačová správa 16.2.2015 13:00 CET

Stavebný segment skupiny Skanska v ČR a SR dosiahol medziročné zvýšenie tržieb o 18%. Skupina Skanska v ČR a SR. uzavrela rok 2014 s tržbami v celkovej hodnote 528, 2 mil. EUR a prevádzkovým ziskom 5,1 mil. EUR. V minulom roku sa darilo tiež rezidenčnému a komerčnému developmentu v ČR, ktorý aktuálne ponúka 6 rezidenčných a 5 komerčných projektov v rôznych lokalitách Prahy. 402 predaných bytov, dva predané komerčné a jeden logistický projekt v ČR sú veľmi pozitívnou bilanciou roku 2014.

Skanska

Hlavným dôvodom stabilných tržieb v segmente stavebníctva je naša regionálna pôsobnosť. Trh sa zmenil a bolo preto nevyhnutné vytvoriť si pevnú základňu z malých a stredných regionálnych projektov, čo sa nám v roku 2014 darilo. Aj preto budeme v tejto stratégii naďalej pokračovať,“ uvádza Roman Wieczorek, CEO Skanska v ČR a SR. „Našou výhodou je schopnosť ponúknuť zákazníkom pridanú hodnotu a to po celú dobu životného cyklu projektu“ dodáva.
Po niekoľkoročnom klesaní trhu očakáva Skanska v tomto roku mierny rast v oblasti pozemného a železničného staviteľstva, kde medzi investormi dochádza k oživeniu. Z tohto dôvodu spoločnosť plánuje nábor nových zamestnancov a investície do stavebnej mechanizácie. Aj naďalej chce Skanska využívať synergie a prehlbovať spoluprácu s obchodnou jednotkou Skanska Poľsko.

Rezidenčná časť Skanska zaznamenala v medziročnom porovnaní nárast o 28 %. Zatiaľ čo v roku 2013 predala 315 nových bytov, vlani to bolo už 402. Aktuálne má developer v ponuke 306 nových domovov v 6 pražských projektoch. V tomto roku spoločnosť plánuje ponúknuť cca 800 bytov v 8 pražských projektoch.
„Našim dlhodobým cieľom je mať stabilne v ponuke okolo 600 nových bytov vo vyváženom mixe rôznych lokalít Prahy, povedala Naďa Ptáčková, generálna riaditeľka Skanska Reality. „Aj naďalej sa sústredíme na akvizície nových projektov. V tejto chvíli z našej strany prebieha due diligence v troch veľkých rozvojových lokalitách, pri dvoch sme vo finálnom jednaní ohľadom podmienok kúpy, „ doplnila na záver.

Skanska Property ČR zaoberajúca sa komerčným developmentom zaznamenala v minulom roku množstvo úspechov, medzi ktoré patrí napríklad predaj pozemku určeného na výstavbu logistického centra spoločnosti Prologis, Inc. v Jenči pri Prahe. Spoločnosť sa tak teraz môže sústrediť na svoju hlavnú činnosť – kancelárske projekty. Obsadenosť kancelárskej budovy Nordica v Ostrave sa vyšplhala na 92 % a to aj vďaka expanzii hlavného nájomníka budovy, Okin Group. Projekt Balabenka v Prahe 9, ktorého obsadenosť je teraz 95 % bol predaný skupine CIB GROUP, a.s. Veľkým úspechom je tiež projekt Riverview na pražskom Smíchove, ktorý bol dostavaný a predaný nemeckému investorovi Invesco Real Estate. 90 % tejto budovy je prenajaté farmaceutickému koncernu MSD. Skanska Property lokalitu Smíchova neopúšťa a pokračuje akvizíciou pozemku k projektu Five, ktorý sa nachádza iba pár metrov od Riverview. V súčasnej dobe rastie v Praze 8 – Karlíne administratívna budova Corso Court, ktorá bude dokončená v lete a koncom tohto roku sa stane sídlom všetkých troch jednotiek Skanska pôsobiacich na českom trhu.

„Obzvlášt pyšní sme na náš projekt Riverview. Podarilo sa nám so spoločnosťou MSD vybudovať silné a spoľahlivé partnerstvo, vďaka ktorému sa ich globálne inovatívne IT centrum stalo súčasťou nášho projektu.“ hovorí Marie Passburg, Managing Director spoločnosti Skanska Property Czech Republic a dodává: „Predaj budovy Riverview potvrdzuje stabilitu pražského realitného trhu a pokračujúci záujem investorov o nákup vysoko kvalitných projektov v dobrých lokalitách.“


Zhrnutie výsledkov skupiny Skanska za obdobie január až december 2014:
Stavebný segment – Skanska a.s. & Skanska SK a.s.:
(*konsolidované výsledky podľa IFRS)

  • Prevádzkový zisk za rok 2014 dosiahol 5,1 mil. EUR.
  • Skanska a.s. a Skanska SK a. s. vykázali tržby v hodnote 528, 2 mil. EUR, čo predstavuje medziročné zvýšenie o 18 %.
  • Priemerný počet zamestnancov Skanska v roku 2014 bol 4043. (Česká republika 3 337 a Slovensko 706).


Rezidenčný development – Skanska Reality a.s.:

  • 402 predaných bytov v roku 2014
  • 306 aktuálne v ponuke, tento rok plánujeme postupne pridať ďalších 500
  • 600 projektov aktuálne v ponuke, tento rok plánujeme pridať 2 projekty v nových lokalitách


Komerčný development – Skanska Property Czech Republic, s.r.o.:

  • 1 dokončený projekt v roku 2014 – Riverview
  • 2 komerčné a 1 logistický predaný projekt
  • 21.900 m2 prenajatých čistých kancelárskych plôch
  • 5 projektov aktuálne v ponuke

Skupina Skanska sa aj naďalej sústredí na témy bezpečnosti práce, etiky podnikania a zodpovedného prístupu k životnému prostrediu. Dôsledné dodržiavanie týchto zásad podnikania viedlo aj k tomu, že Skanska od 1. Januára 2015 zaviedla povinné používanie okuliarov a rukavíc na všetkých svojich stavbách a výrobných prevádzkach. Toto opatrenie je celosvetovým bezpečnostným štandardom Skanska, ktoré teraz prichádza do Českej a Slovenskej republiky.

Chceme byť lídrom v oblasti bezpečnosti práce, a preto ideme nad rámec súčasnej českej a slovenskej legislatívy, rovnako ako v ďalších strategických oblastiach“, hovorí Roman Wieczorek.