c

Hasiči trénovali likvidáciu havárie v diaľničnom tuneli

Tlačová správa 2.6.2010 0:00 CET

Praha Scéna ako z katastrofického filmu sa naskytla hasičom a záchranárom v novom tuneli pražského okruhu medzi Komořanmi a Cholupicami. Štyri osobné automobily tu narazili do prevráteného kamióna s horiacou prasknutou pneumatikou. Taký bol scenár nehody, ktorú mali za úlohu zlikvidovať všetky zložky Integrovaného záchranného systému (IZS) na včerajšom cvičení. Na razení tunela sa od roku 2007 podieľal i tím slovenských špecialistov zo Skanska SK, Závod Tunely SK Prievidza.

Cvicenie

Cvičenie bolo zamerané na taktickú úroveň riadenia na mieste mimoriadnej udalosti a operačnú úroveň riadenia medzi operačnými strediskami cvičiacich zložiek, zdolávanie požiaru, záchranné a likvidačné práce.

„Cieľom cvičenia bolo precvičiť súčinnosť zložiek IZS. Na mieste zasahovalo desať cisternových automobilových striekačiek, malé a veľké chemické vozidlo, technické vozidlo aj čln HZS, desať policajných automobilov, vrtuľník leteckej záchrannej služby, päť posádok rýchlej zdravotníckej pomoci, dva tímy rýchlej lekárskej pomoci, jeden dohliadajúci lekár a kamión na likvidáciu následkov nešťastia a mimoriadnych udalostí Golem,“ uviedla v tlačovej správe HZS hl. m. Prahy jej tlačová hovorkyňa por. Bc. Pavlína Adamcová.

V úvodnej fáze cvičenia museli hasiči zlikvidovať požiar a zabrániť ďalšiemu vznieteniu vozidiel, po nej záchranári poskytli zraneným predlekársku pomoc a vyprostili ranených z havarovaných vozidiel. Súčasťou likvidačných prác bolo napríklad i zabránenie šírenia ropných látok unikajúcich z havarovaných vozidiel. Celé cvičenie trvalo dve hodiny, od začiatku vyhlásenia mimoriadnej udalosti až po likvidáciu následkov nehody a uvoľnenie tunela pre dopravu.

„Naši raziči sú na stavbe tunelov na extrémne náročné podmienky zvyknutí, ale pražskí hasiči a záchranári majú náš veľký obdiv. Svoju prácu zvládli bravúrne,“ vyjadril sa Peter Witkovský, riaditeľ Závodu Tunely SK. Stavba diaľničného obchvatu Prahy sa v úseku Lahovice - Vestec v skutočnosti zatiaľ zaobišla bez zranení. Tunelári si za svoju prácu naviac trikrát pripísali ocenenie od Českého Báňského úřadu v podobe Zlatého Permona za vynikajúcu úroveň bezpečnosti práce.

Tunel Komořany, v ktorom sa cvičenie IZS uskutočnilo, je súčasťou stavby 513 medzi Vestcom a Lahovicami, ktorá tvorí časť juhozápadného segmentu vonkajšieho obchvatu Prahy. Ide o razený diaľničný tunel s dvoma smerovo oddelenými tunelovými rúrami s celkovou dĺžkou 1937 metrov a prevýšením 120 metrov. V klesajúcom tuneli bude dvojpruhová vozovka, v stúpajúcom tuneli bude kvôli pomaly idúcim kamiónom o jeden pruh viac. Najvyššia povolená rýchlosť v celom úseku je navrhnutá na 100 kilometrov za hodinu. „V prípade nehody je možné použiť únikové prepojky medzi tunelovými rúrami vždy po 200 metroch, priamo v tubusoch sú potom po 150 m umiestnené skrine SOS s telefónom či hasiacimi prístrojmi,“ popísal Vladimír Řípa, projektový manažér spoločnosti Skanska.

Úsek R513 z Vestca do Lahovíc vybudovalo združenie dodávateľov pod vedením spoločnosti Skanska. Investorom stavby je Riaditeľstvo ciest a diaľnic ČR.

Súbory na stiahnutie

Kontakt

Kontakt: Magdaléna Dobišová Mgr., Riaditeľ odboru Správa spoločnosti
Telefón +421 248 295 647