c

Nové administratívne centrum metropoly Slovenska otvára svoje brány pri jazere Kuchajda

Tlačová správa 6.6.2008 0:00 CET

Bratislava V bratislavskom Novom Meste bola v týchto dňoch slávnostne otvorená nová administratívna budova Lakeside Park, ktorá je zavŕšením výstavby 1. fázy rovnomenného komplexu. Stavebné práce na 22-poschodovej veži za viac ako 44 miliónov EUR, ktorú postavila spoločnosť Skanska, trvali necelé dva roky, do mája 2008. Výstavba celého komplexu by mala byť ukončená do roku 2013. Investorom projektu je spoločnosť TriGranit Centrum, a.s.

Výšková budova Lakeside Park vyrástla oproti jazeru Kuchajda, na rohu Tomášikovej a Vajnorskej ulice. S výškou takmer 100 metrov sa zaraďuje medzi najvyššie budovy v Bratislave. Predstavuje prvú etapu projektu, ktorý po dobudovaní bude tvoriť jeden kompaktný celok s ponukou administratívnych a obchodných priestorov s rozlohou 90 tisíc m2. „Bola to náročná stavba, ktorá si v prvom rade vyžadovala maximálne nasadenie a špičkovú koordináciu nemalého počtu pracovníkov, špecialistov a subdodávateľov. Pri prácach na ukončovaní monolitu pracovalo na stavbe denne v priemere aj 400 ľudí,“ uviedol Rastislav Pauliny, výkonný riaditeľ spoločnosti Skanska PS. Najzložitejšou časťou stavaného objektu bola jeho výšková časť a to najmä z pohľadu debnenia. Absolútnou novinkou bolo použitie samošplhacieho debnenia nasadeného na jadro výškovej budovy, ktoré pracuje nezávisle na žeriavoch i na počasí.

Objekt spĺňa všetky kritériá medzinárodného hodnotenia kancelárskych priestorov triedy A, vďaka ktorým presahuje štandard bežný na slovenskom trhu. „Lakeside Park má zabudovaný integrovaný systém vyhrievania, vetrania, klimatizácie a stabilných hasiacich zariadení s nízkou spotrebou energie a minimom škodlivých emisií do vzduchu a vody. Celý systém je riadený inteligentným systémom riadenia, merania a regulácie,“ vysvetľuje Henrich Boháčik, projektový manažér spoločnosti Skanska Technológie, ktorá zabezpečovala dodávku technológií do objektu.

Budova je len jednou z troch na Slovensku, ktoré v súčasnosti zabezpečujú neustály prívod čerstvého vzduchu s primeranou vlhkosťou, čo eliminuje najmä zdravotné riziká súvisiace s príliš suchým vzduchom v kanceláriách. Lakeside Park poskytne nájomcom nielen príjemné vnútorné, ale aj vonkajšie prostredie. Vďaka nemu vznikne v Bratislave pred budovou nový priestranný park, ktorý nadviaže na zelený areál jazera Kuchajda. V rámci budovy môže pracovať 2500 ľudí a k dispozícií majú 505 parkovacích miest, priestrannú reštauráciu a kaviareň.

Základné údaje: Názov stavby: Lakeside Park Bratislava, fáza 1 Lokalita: Bratislava – Nové Mesto Investor: TriGranit Centrum, a.s. Generálny dodávateľ: Skanska PS a.s. Dodávateľ technológií: Skanska Technológie a.s. Architektonická a tech. koncepcia: Adamson Associates Architects Projektant: P-T spol. s.r.o. Celková zastavaná plocha objektmi: 5.706 m2 Začiatok výstavby: august 2006 Ukončenie výstavby: máj 2008