c

Cenu Skanska získala slovensko-maďarská spolupráca

Tlačová správa 21.1.2010 0:00 CET

Bratislava V rámci vyhodnotenia 4. ročníka grantového programu Ľudia pre stromy, bola dnes generálnym partnerom programu udelená „Cena Skanska za najväčší prínos pre miestnu komunitu“. Symbolický šek v hodnote 500 eur získal projekt Revitalizácia areálu miestnej materskej školy v Dvoroch nad Žitavou. Z grantového programu Ľudia pre stromy 2009 bolo podporených celkovou sumou 46 260 eur (1,4 mil. Sk) 28 najlepších projektov. Cieľom programu je zvýšiť záujem ľudí o svoje okolie a zlepšiť životné prostredie výsadbou vhodných drevín alebo ich záchranou.

Dve susediace materské školy - slovenská a maďarská v Dvoroch nad Žitavou, ktoré využívajú spoločný areál, sa ho rozhodli oživiť výsadbou zelene. Naplánovali a zrealizovali projekt „Revitalizácia areálu miestnej materskej školy“, na ktorý získali 635 eur z programu Ľudia pre stromy. Ďalšiu materiálnu podporu vo výške okolo 500 eur sa im podarilo získať od rodičov a miestnych podnikateľov. Prostriedky, ktoré projektu pribudli práve vďaka Cene Skanska poslúžia na dodatočné úpravy priestranstva.

Ruku k dielu priložila celá obec

Na poslednej spoločnej brigáde sa zúčastnilo viac ako 50 rodičov a pedagógov, nebolo zriedkavosťou vidieť pri práci aj celé rodiny. “ Trochu som mala obavy o účasť, ale ako bolo vidieť, zbytočne. Na našich rodičov sa dá spoľahnúť, lebo vedia, že všetko snaženie budú aktívne užívať ich deti, “ zhodnotila Ľubica Kurdiová, učiteľka MŠ zodpovedná za realizáciu projektu a dodáva: „ Neustále sledujeme všetky možnosti, kde sa dajú získať takéto užitočné peniaze. Nám netreba milióny, najlepšie si pomôžeme peniazmi na projekty, ktoré si vieme sami naplánovať i zrealizovať.

Brigádnici sa zamerali na vysadenie živého plota z vtáčieho zobu po obvode areálu, ďalší sadili dreviny ako náhradu za staré stromy, ktoré museli na základe odporúčania dendrologičky odstrániť. Posledná skupina vytvorila estetickú skalku pri vchode do škôlky.

„Malí škôlkári, ich pani učiteľky, rodičia a všetci, ktorí sa na projekte podieľali v praxi ukázali, ako dokážu dve národnosti spolupracovať. Malý projekt posiela na Slovensko veľký odkaz,“ skonštatovala Magdaléna Dobišová zo spoločnosti Skanska. „Výsledkom ich spoločného projektu je vybavený a udržiavaný areál, kde sú citlivo pospájané prvky detskej záhradnej architektúry so zeleňou, “poznamenal Milan Hronec, programový manažér z Nadácie Ekopolis.

Kontakt

Kontakt: Magdaléna Dobišová Mgr., Riaditeľ odboru Správa spoločnosti
Telefón +421 248 295 647