c

Spoločnosť Skanska sa ohradzuje proti nepravdivým tvrdeniam Róberta Fica

Tlačová správa 24.1.2012 15:10 CET

B r a t i s l a v a (24. január 2012) –  Spoločnosť Skanska sa ohradzuje proti nepravdivým a zavádzajúcim tvrdeniam Róberta Fica, ktoré prezentoval na TK 13.1.2012, ako i v diskusnej relácii V politike, vysielanej dňa 22.1.2012 v televízii TA3.

 

V oboch spomínaných vystúpeniach Róbert Fico uvádzal nepravdivé a zavádzajúce údaje o spoločnosti Skanska, keď tvrdil:

Citácia: „Tunel Sitina. Keď sme nastúpili do vlády, pýtala Skanska od nás 20 mil. eur. My sme odmietli preplatiť tieto práce, ktoré podľa nás neboli objednané a bola to suma navyše.“ (R.Fico)

Citácia: „ Druhý príklad. Cesta medzi Oravou a Kysucami. Opäť, cesta bola odovzdaná za nás v roku 2008 alebo 2009, si nepamätám. Opäť prišli a pýtali 16 mil. eur bez akéhokoľvek súdneho rozhodnutia.“ ( R.Fico)

Citácia:   „…je ešte prepojenie Skanska s nejakými ľuďmi z ministerstva dopravy.“( R.Fico)

Vzhľadom k tomu, že diskusia prebehla bez toho, aby sme sa mohli brániť voči týmto nepravdivým tvrdeniam, uvádzame nasledovné:

„Chcem zdôrazniť pánovi Ficovi, že podnikateľskou kultúrou našej spoločnosti nie je „chodenie a pýtanie“. Skanska je nielen lídrom medzi stavebnými spoločnosťami, ale je významným lídrom v presadzovaní transparentnosti a etického podnikania, a to nielen na papieri, ale i v reálnom pracovnom  živote. Nerozumiem rétorike pána Fica - a dúfam, že je to z len z jeho neznalosti skutočnej situácie a stavu, inak by sme jeho slová museli vnímať ako cielený atak na našu spoločnosť. Svojimi výrokmi nezakladajúcimi sa na pravde poškodzuje dobré meno našej spoločnosti, ktorá dlhodobo pôsobí na slovenskom stavebnom trhu, zamestnáva tu 1200 ľudí a platí tu dane,“ hovorí Dan Ťok, generálny riaditeľ skupiny Skanska na Slovensku a v Čechách.

V oboch spomínaných prípadoch bola spoločnosť Skanska jedným z minoritných členov stavebného združenia. Obom dohodám o urovnaní predchádzali štandardné zmluvné postupy vedené lídrom stavebného konzorcia, od objednávky, uznania prác, fakturácie až po odovzdanie diela. Podrobnosti spomínaných urovnaní sporov sú zverejnené štandardným  spôsobom v Centrálnom registri zmlúv. Skanska dôrazne odmieta i vykonštruované tvrdenia o rôznych prepojeniach.

„Veľmi rád pánovi Ficovi osobne vysvetlím celú situáciu, aby mal relevantné informácie a nedostal sa viac do podobnej situácie, v ktorej by vyznel ako šíriteľ nepravdivých a zavádzajúcich informácií,“ dodáva Dan Ťok.

Keďže ani v jednom zo spomínaných prípadov nebola Skanska vedúcim členom združenia, vydávame toto stanovisko len za našu spoločnosť, ktorá ako jediná bola v oboch prípadoch  menovaná a nenahrádza ani sa nedotýka práva vedúceho združenia konať a vystupovať za združenie.

 

 

 

Súbory na stiahnutie

Kontakt

Kontakt: Magdaléna Dobišová Mgr., Riaditeľ odboru Správa spoločnosti
Telefón +421 248 295 647