c

Svoj tip na Strom roka 2009 môžete poslať ešte do 20.mája

Tlačová správa 5.5.2009 0:00 CET

Banská Bystrica Ešte dva týždne môžu jednotlivci, mestá a obce, školy aj firmy nominovať svoj strom do tohtoročnej ankety o titul Strom roka 2009. Jej 7. ročník vyhlásila v marci Nadácia Ekopolis spolu s generálnym partnerom ankety spoločnosťou Skanska na Slovensku.

„Sme radi, že sa ľudia sa o anketu zaujímajú, kontaktujú nás, upresňujú si detaily. Medzi návrhmi, ktoré sme doposiaľ dostali, sú stromy zaujímavé svojimi príbehmi, či významom pre miesto, kde rastú . Napríklad po 300-ročnej lipe v Lipanoch na východe Slovenska je pomenovaná obec, miestny spevácky zbor, folklórny súbor či tanečníci. 100-ročný tisovec dvojradový z Bratislavy zasadil miestny rodák pri návrate z Ameriky. O titul sa v túto chvíľu uchádza i 42-ročná lieska turecká z Kysúc, ktorú nominovali deti z MŠ,“, povedal programový manažér Nadácie Ekopolis Milan Hronec.

Komisia po 20. máji vyberie z prihlásených stromov 12 finalistov. Verejné hlasovanie o víťaza ankety sa uskutoční od 11. júla do októbra 2009. Fotografie a príbehy stromov budú uverejnené na internetových stránkach Nadácie Ekopolis, spoločnosti Skanska a v médiách. Hlasovať bude možné prostredníctvom SMS správy, korešpondenčného lístka, pohľadnice alebo priamo na internete.

„Minuloročný víťaz ankety - javor horský z Drietomy získal 2708 hlasov. Uvidíme, ako dopadne anketa tento rok, koľko hlasov bude potrebných pre víťazstvo“, dodala Magdaléna Dobišová zo spoločnosti Skanska, generálneho partnera projektu. „Aj tentokrát víťaz získa o odmenu v podobe odborného dendrologického posudku a finančného príspevku 332 EUR (10 tisíc Sk), čím reálne prispejeme k jeho lepšej starostlivosti a ochrane. Tento rok odštartujeme hlasovanie o Strom roka v júli v Deň stromu v Čiernom Balogu“, doplnil Milan Hronec z Ekopolisu. Stromy, ktoré sa v ankete umiestnia na 2. a 3. mieste, získajú rovnakú peňažnú čiastku.

Kto má záujem získať pre svojho zeleného favorita titul Strom roka 2009, má možnosť do 20. mája 2009 poslať vyplnený formulár a fotografie stromu poštou alebo e-mailom na adresu Nadácie Ekopolis. Všetky informácie o ankete nájdu záujemcovia na internetových stránkach www.ekopolis.sk.

Strom roka je súčasťou grantového programu Nadácie Ekopolis - Ľudia pre stromy.

Kontakt

Kontakt: Magdaléna Dobišová Mgr., Riaditeľ odboru Správa spoločnosti
Telefón +421 248 295 647