c

K ložisku mastenca na Gemeri vyrazili už tri kilometre

Tlačová správa 15.10.2008 0:00 CET

Gemerská Poloma K významnému ložisku mastenca vyrazili v štôlni Elisabeth pracovníci Skanska už 3000 metrov. Štôlňa dlhá 4200 metrov bude hotová v marci 2009 a vyžiada si náklady približne pol miliardy Sk (16,6 mil. €). Otvárka mastencového ložiska v Gemerskej Polome predstavuje najvýznamnejšiu stavbu pre rezort baníctva na Slovensku. V novej modernej bani nájde prácu niekoľko desiatok ľudí. Investorom projektu je spoločnosť VSK Mining z Košíc.

ložiska v Gemerskej Polome

V súčasnosti naplno prebiehajú práce druhej etapy. Nasadenie koľajovej mechanizácie umožňuje postupovať pri razení štôlne rýchlejšie, efektívnejšie, bezpečnejšie. Koľajovú mechanizáciu tvorí dvojlafetový vrtný voz vybavený dvomi súčasne vŕtajúcimi ramenami, nakladač Häggloader a prepravníkové vozy HRST pre odvoz rúbaniny pomocou silnej 20- tonovej banskej lokomotívy. „Nepriaznivá geologická situácia nám v prvých mesiacoch neumožnila dosahovať predpokladané postupy. Aj napriek týmto problémom však dosahujeme priemerný denný postup 7,8 m, vďaka čomu sme už dosiahli úroveň 3000 m. Maximálny výkon v priebehu razenia bol 12 m/deň, spresnil Marián Oravec zo spoločnosti Skanska BS. Nasadená mechanizácia bude neskôr použitá pri samotnej otvárke ložiska.

V prvej etape sa pre razenie úvodných 350 m štôlne použila klasická banská technológia s použitím vrtno- trhavinového rozpojovania horniny a kolesová odťažba . Práve jej nasadenie umožnilo v prvej fáze razenia prekonať ťažšie podmienky, pri ktorých bolo potrebné flexibilne sa prispôsobovať meniacim sa geologickým vlastnostiam a umiestniť koľajové zariadenia v štôlni.

Ložisko mastenca v Gemerskej Polome bolo objavené náhodou v roku 1985 pri hľadaní cínu. Jeho výhodou je aj dobrá, strategická poloha v strede Európe. Tunajší mastenec sa vyznačuje vysokou čistotou, odborníci považujú gemerské ložisko za jedno z najvýznamnejších na svete. V súčasnosti je najväčším producentom v ťažbe mastenca Čína, významné ložiská sú aj USA, Brazílii a Indii, z európskych štátov výraznejšie prispieva k svetovej produkcii Fínsko. Vzhľadom na široké priemyselné využitie mastenca (hlavne vo farmaceutickom, chemickom, kozmetickom a papierenskom priemysle), spotreba ako aj dopyt po tejto surovine na trhu neustále rastie. Obmedzenie dovozu mastenca do Európy z Číny, vyvolalo na trhu nedostatok predovšetkým kvalitného mastenca. Tona mastenca sa pritom podľa kvality predáva za 6 až 12 tisíc Sk (199-398 €), pričom jeho cena aj kvôli nedostatku na trhu naďalej rastie.

Základné údaje: Názov stavby: Razenie otvárkovej štôlne ložiska Gemerská Poloma - mastenec Lokalita: Gemerská Poloma Investor: VSK MINING s.r.o. Zhotoviteľ: Skanska BS a.s. Dĺžka diela: 4200 m Šírka štôlne: 3,2 m Výška štôlne: 3,5 m Začiatok razenia štôlne: február 2007 Predpokladané ukončenie razenia štôlne: marec 2009

Súbory na stiahnutie

Kontakt

Kontakt: Magdaléna Dobišová Mgr., Riaditeľ odboru Správa spoločnosti
Telefón +421 248 295 647