c

Višňové ide na plné obrátky. V tuneli, na cestných a mostných objektoch pracujú stovky odborníkov a desiatky strojov.

Tlačová správa 26.8.2021 13:00 CET

Čas, kvalita a bezpečnosť - to sú tri pravidlá, ktorými sa riadia najsledovanejšia dopravná stavba na Slovensku. Na úseku D1 Lietavská Lúčka - Dubná Skala sú v súčasnosti v plnom prúde práce na mostoch aj tuneli Višňové. Okrem prísnych bezpečnostných opatrení tu stavbárov v podzemí stráži aj novoinštalovaná socha sv. Barbory, patrónky baníkov a tunelárov. Úsek dlhý 13,5 km vrátane viac ako 7 km dlhého tunela Višňové uvedie spoločnosť Skanska do prevádzky do konca roka 2023.

Pracovná osádka na tuneli Višňové

Na veľkom stavenisku je teraz viac ako 400 špecialistov a desiatky kusov techniky. Stavbári chcú využiť stavebnú sezónu čo najlepšie.

"V tuneli Višňové pokračujeme v sanácii primárneho ostenia a začíname s betonážou pätiek na bočných stranách tunelových rúr. Práce prebiehajú aj na všetkých mostoch vrátane tých, ktoré predchádzajúci zhotoviteľ vôbec nezačal stavať. Termín dokončenia je veľmi náročný, ale vďaka dobrej spolupráci s investorom sa nám darí riešiť aj nečakané problémy, takže verím, že dielo odovzdáme v dohodnutom termíne a kvalite," hovorí Ivan Dimitrov, člen predstavenstva Skanska SK.

"Doterajší priebeh výstavby ma presvedčuje, že termín dokončenia je reálny. Stále objavujeme nové výzvy a problémy, ale doteraz to nebolo nič, čo by sme nevedeli so zhotoviteľom riešiť," dodáva Juraj Tlapa, generálny riaditeľ Národnej diaľničnej spoločnosti.

Stavba zahŕňa 13,5 km dlhý diaľničný úsek vrátane ôsmich mostov (dva najdlhšie z nich sú dlhé 947 a 585 metrov) a 7,5 km dlhý tunel Višňové. Na západe sa napojí na nedávno dokončený úsek Hričovské Podhradie - Lietavská Lúčka, na východe sa napojí na obchvat Vrútok a Martina. Po dokončení sa vytvorí kompletný obchvat Žiliny, ktorý zníži intenzitu dopravy v meste a zároveň ušetrí viac ako 20 minút cesty do Tatier. Okrem priamejšej trasy sa vodiči vyhnú aj častým dopravným komplikáciám na existujúcej ceste I/18 popod hrad Strečno.

Všetky nové informácie o projekte nájdete na adrese www.visnovebude.sk.

 

Názov stavby: Diaľnica D1 Lietavská Lúčka - Dubná Skala vrátane tunela Višňové

Klient: Národná diaľničná spoločnosť, a. s., Dúbravská cesta 14, 841 04 Bratislava

Zhotoviteľ: skupina dodávateľov SKANSKA - VIŠŇOVÉ:

Skanska SK a.s., Krajná 29, 821 04 Bratislava

Skanska a.s., Křižíkova 682 / 34a, Karlín, 186 00 Praha 8

Zmluvná cena: 254,8 milióna EUR bez DPH

Obdobie výstavby: 04/2021 - 02/2024

Dĺžka: 13,5 km vrátane 7,5 km dlhého tunela

Kategória: D26.5 s konštrukčnou rýchlosťou 130 km/h

Kontakt

Kontakt: Beáta Voskárová Ing., Špecialista komunikácie
Telefón +421 902 986 313