c

Višňové bude. Reštart je realitou. Podpísali sme zmluvu na dostavbu úseku

Tlačová správa 23.4.2021 14:00 CET

Skanska SK a Národná diaľničná spoločnosť dnes podpísali zmluvu na výstavbu diaľničného úseku D1 Lietavská Lúčka – Dubná Skala s tunelom Višňové. Trinásť a pol-kilometrový diaľničný úsek s najdlhším slovenským tunelom Višňové výrazne skráti čas potrebný na prechod Žilinou. Vodičom umožní vyhnúť sa dopravným zápcham na existujúcej ceste I/18 pod hradom Strečno.

Lietavská Lúčka - Dubná Skala s tunelom Višňové, podpis zmluvy 23.4.2021 1

Diaľničný úsek dobuduje za 254,83 milióna eur stavebná spoločnosť Skanska, ktorá predložila najlepšiu ponuku spomedzi troch prihlásených uchádzačov do súťažného dialógu. Projekt je financovaný z európskych zdrojov. 

"Sme si vedomí významu aj zložitosti tejto stavby a uplatníme na nej i naše medzinárodné skúsenosti. Čo je ale najdôležitejšie - urobíme maximum pre to, aby sme túto stavbu odovzdali do užívania v termíne a požadovanej kvalite tak ako na našich predchádzajúcich projektoch,“ hovorí generálny riaditeľ Skanska SK a. s., Miroslav Potoč.

Po dokončení kompletného diaľničného obchvatu mesta Žilina ušetria vodiči približne 23 minút, čo je viac ako polovica času potrebného na prekonanie rovnakej vzdialenosti dnes. Zníži sa nehodovosť, zaťaženie hlukom a zlepší sa kvalita životného prostredia.

Úsek diaľnice D1 Lietavská Lúčka – Dubná Skala začína v križovatke Lietavská Lúčka, kde nadväzuje na predchádzajúci úsek diaľnice D1 Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka. Za križovatkou trasa diaľnice postupuje smerom na východ, pretína katastre obcí Porúbka, Rosina, Višňové až splynie s tunelom Višňové. Tunel prechádza popod vrch Hoblík a po viac ako siedmich kilometroch vyúsťuje v križovatke Dubná Skala a napojí sa na ďalšie pokračovanie D1.

Súčasťou úseku je:

  • 118 stavebných objektov
  • 7,5 km dlhý tunel Višňové s vetracou šachtou
  • 8 mostov (2 najdlhšie majú 947 m a 585 m)
  • 1 dočasné premostenie
  • 5 zárubných a 4 oporné múry
  • 2 protihlukové steny

https://www.visnovebude.sk/

Kontakt

Kontakt: Beáta Voskárová Ing., Špecialista komunikácie
Telefón +421 902 986 313