c

Na čele ankety Strom roka zatiaľ lipa z Myjavy

Tlačová správa 2.9.2009 0:00 CET

Banská Bystrica Lipa veľkolistá z Myjavy podľa aktuálneho stavu hlasovania vedie priebežné poradie ankety Strom roka. Pred druhým dubom letným vedie o 104 hlasov! Podporiť svoj strom v ankete Strom roka a prispieť tak na jeho ošetrenie alebo úpravu je možné do 2.októbra 2009.

„Dvanásť finalistov doposiaľ dostalo 1871 hlasov, čo je naozaj príjemné číslo. Veríme, že ľudia ešte zabojujú a podporia práve ten svoj strom. Svojimi hlasmi získajú preň potrebné financie na odbornú starostlivosť. A to je, myslím, pekná motivácia,“ povedala Magdaléna Dobišová zo spoločnosti Skanska, generálneho partnera ankety.

„Zatiaľ vedú v ankete dámy – lipy veľkolisté, ktoré patria medzi najobľúbenejšie stromy u nás. Doterajšie počty hlasov nás milo prekvapili, pretože hlasy zvykli pribúdať ku koncu hlasovania. Ankete isto pomohlo, že bola vyhlásená na Deň stromu – 11.júla v Ćiernom Balogu,“ povedal Milan Hronec, programový manažér nadácie Ekopolis.

Do májovej uzávierky prišlo 88 nominácií stromov z celého Slovenska. Poslaním ankety, ktorej siedmy ročník vyhlásila Nadácia Ekopolis, je upozorniť na staré, vzácne či inak zaujímavé stromy a vzbudiť záujem ľudí o životné prostredie a jeho ochranu. Generálnym partnerom ankety je skupina Skanska na Slovensku.

Okrem hlasovania na verejných podujatiach môžete podporiť svojho favorita prostredníctvom SMS správy, korešpondenčného lístka, pohľadnice alebo priamo na www.ekopolis.sk. Hlasovať sms-kou môžete na tel. číslo 7775, v tvare STROM* číslo stromu od 1-12*KONTAKTNÉ ÚDAJE. Kontaktné údaje uveďte, ak máte záujem vyhrať knižnú poukážku v hodnote 66 EUR. Cena spätnej sms je 0,20 EUR vrátane DPH. Fotografie a príbehy stromov sú uverejnené na www.ekopolis.sk, www.skanska.sk a formou inzercie neskôr aj médiách. Možnosť hlasovať máte do 2.10. 2009.

Výsledky ankety budú známe koncom októbra 2009. Víťazný strom dostane odmenu v podobe komplexného dendrologického posudku od odborného partnera ankety – arboristickej spoločnosti ISA Slovensko ako aj finančný príspevok 332 EUR (10 tisíc Sk). Stromy, ktoré sa v ankete umiestnia na 2. a 3. mieste, získajú rovnakú peňažnú čiastku 332 EUR, ktorá môže byť použitá na ich ošetrenie alebo úpravu okolia stromu.

Anketa Strom roka je súčasťou grantového programu Nadácie Ekopolis - Ľudia pre stromy, ktorý podporuje skvalitňovanie životného prostredia výsadbou drevín alebo ich záchranou. Generálnym partnerom programu je už štvrtý rok skupina Skanska v SR.

■ Doterajšie umiestnenie finalistov ankety Strom roka 2009

1. Topoľ čierny - Bratislava - Petržalka - 191 hlasov 2. Lipa veľkolistá - Myjava – Turá Lúka - 361 hlasov (1.miesto) 3. Brest horský - Liptovské Revúce - 73 hlasov 4. Jaseň štíhly - Šíd - 109 hlasov 5. Javor horský - Tatranská Javorina - 53 hlasov 6. Borovica čierna - Žarnovica - 128 hlasov 7. Lipa veľkolistá - Trenč. Stankovce - 215 hlasov (3.miesto) 8. Dub cérový - Tepličky - 47 hlasov 9. Dub letný - Dubinné - 257 hlasov (2.miesto) 10. Topoľ biely - Košice - 169 hlasov 11. Sekvojovec mamutí - Práznovce - 178 hlasov 12. Orech čierny - Pavlovce nad Uhom - 90 hlasov

Kontakt

Kontakt: Magdaléna Dobišová Mgr., Riaditeľ odboru Správa spoločnosti
Telefón +421 248 295 647